Jak się okazuje, historia ketchupu
datuje się na wiek XVII wiek. Jak się okazuje, że właśnie wtedy
wynaleziono dziś znany pod nazwą ketchup, który najpierw był
zwykłą swego rodzaju zalewą do ryb, stosowaną przez Chińczyków.
Jakiś czas później receptura została przywieziona do Europy, i
została wypróbowana i udoskonalona przez Brytyjczyków. W 1690 r
nazwano ją catchup, który później został przemianowany na
ketchup oraz zostały dodane pomidory, które które miały wzbogacić
smak. Zyskując barwę i smak, zyskał także nową nazwę ketchup.
Pomidor- królem
Pomidor warzywo i owoc w jednym. To
budzi kontrowersje, choć pomidorom nie przeszkadza im w byciu
jednymi z najczęściej wykorzystywanych czerwonych warzyw używanych
i przetwarzanych w wielu potrawach. Pomidory występują w wielu
postaciach: pomidory suszone, pomidory w zalewach różnego typu,
smażone pomidory, przeciery z pomidorów, pomidory w sosach i w
samej pizzie, różnego rodzaju sosy pomidorowe, ketchupy czyli
pomidor w roli głównej, koncentrat pomidorowy, pomidor w zupie
czyli pomidorówka, pomidory jako składniki różnych potraw. Jest
to niewielka lista, która tylko przybliża nam na ile sposób
wykorzystujemy pomidory i w których daniach możemy je spotkać. A
co jest najpopularniejszym produktem z pomidorów? Oczywiście
ketchup. Na rynku jest wielu producentów ketchupów, jednak każdy z
nas ma swój ulubiony ketchup. W jaki sposób poznać najlepszy
ketchup?
Niezbędny
ketchup do frytek, pizzy, kebabu!
Rzadko kto wyobraża sobie grillowanie
bez właściwego ketchupu. Podobnie mało kto z nas odmówi polania
ketchupem frytek, dodaniem go do pizzy czy zapiekanek. Ketchup to
jedna z najszybszych przypraw w płynie, pasująca niemal do każdej
potrawy.
Ketchupem płynąca kraina
Co spotkamy w sklepie- mnóstwo
przetworów pomidorowych – sosy pomidorowe, koncentraty i
najważniejszy ketchup. Polscy producenci ketchupu stale wypuszczają
na rynek nowości. Ale to my oceniamy, który ketchup jest najlepszy.
Kotlin to jedna z najpopularniejszych marek, które możemy spotkać
na półkach. Stawia na nowe smaki ketchupów. Jak na to reagują
konsumenci? Polscy konsumenci są przyzwyczajeni do najlepszego smaku
ketchupów. W 2013 r powołując się na badania portalu
finanse.wp.pl Kotlin znalazł się na 3 lokacie wśród
najsmaczniejszych ketchupów. Producent nie próżnuje wprowadzając
nowości na rynek i przyciągając nowych klientów. Totalnym
„magnesem spożywczym” okazał się ketchup o smaku pomidorów
malinowych, który jest pionierskim tego rodzaju ketchupem Kotlina.
Ponadto Kotlin oferuje nam ketchup z piekła rodem, grillowy w dwóch
wariantach, ziołowy do pizzy, czosnek-bazylia, tworzący idealną
kompozycje smakową z pomidorami, czy ketchup hot dog. Ten ostatni to
przebój przeznaczony do frytek, zapiekanek. Najlepszy ketchup to uniwersalny
środek na poprawę smaku. U progu sukcesu stoją pomidory. Zanim
wybierzemy ketchup czy to na grill czy do kebabu, czytajmy etykiety o
ich składzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz