Skąd i kto wynalazł ketchup?


Jak się okazuje, historia ketchupu datuje się na wiek XVII wiek. Jak się okazuje, że właśnie wtedy wynaleziono dziś znany pod nazwą ketchup, który najpierw był zwykłą swego rodzaju zalewą do ryb, stosowaną przez Chińczyków. Jakiś czas później receptura została przywieziona do Europy, i została wypróbowana i udoskonalona przez Brytyjczyków. W 1690 r nazwano ją catchup, który później został przemianowany na ketchup oraz zostały dodane pomidory, które które miały wzbogacić smak. Zyskując barwę i smak, zyskał także nową nazwę ketchup. 

Pomidor- królem 


Pomidor warzywo i owoc w jednym. To budzi kontrowersje, choć pomidorom nie przeszkadza im w byciu jednymi z najczęściej wykorzystywanych czerwonych warzyw używanych i przetwarzanych w wielu potrawach. Pomidory występują w wielu postaciach: pomidory suszone, pomidory w zalewach różnego typu, smażone pomidory, przeciery z pomidorów, pomidory w sosach i w samej pizzie, różnego rodzaju sosy pomidorowe, ketchupy czyli pomidor w roli głównej, koncentrat pomidorowy, pomidor w zupie czyli pomidorówka, pomidory jako składniki różnych potraw. Jest to niewielka lista, która tylko przybliża nam na ile sposób wykorzystujemy pomidory i w których daniach możemy je spotkać. A co jest najpopularniejszym produktem z pomidorów? Oczywiście ketchup. Na rynku jest wielu producentów ketchupów, jednak każdy z nas ma swój ulubiony ketchup. W jaki sposób poznać najlepszy ketchup? 

Niezbędny ketchup do frytek, pizzy, kebabu!

 

 Rzadko kto wyobraża sobie grillowanie bez właściwego ketchupu. Podobnie mało kto z nas odmówi polania ketchupem frytek, dodaniem go do pizzy czy zapiekanek. Ketchup to jedna z najszybszych przypraw w płynie, pasująca niemal do każdej potrawy. 

Ketchupem płynąca kraina 


Co spotkamy w sklepie- mnóstwo przetworów pomidorowych – sosy pomidorowe, koncentraty i najważniejszy ketchup. Polscy producenci ketchupu stale wypuszczają na rynek nowości. Ale to my oceniamy, który ketchup jest najlepszy. Kotlin to jedna z najpopularniejszych marek, które możemy spotkać na półkach. Stawia na nowe smaki ketchupów. Jak na to reagują konsumenci? Polscy konsumenci są przyzwyczajeni do najlepszego smaku ketchupów. W 2013 r powołując się na badania portalu finanse.wp.pl Kotlin znalazł się na 3 lokacie wśród najsmaczniejszych ketchupów. Producent nie próżnuje wprowadzając nowości na rynek i przyciągając nowych klientów. Totalnym „magnesem spożywczym” okazał się ketchup o smaku pomidorów malinowych, który jest pionierskim tego rodzaju ketchupem Kotlina. Ponadto Kotlin oferuje nam ketchup z piekła rodem, grillowy w dwóch wariantach, ziołowy do pizzy, czosnek-bazylia, tworzący idealną kompozycje smakową z pomidorami, czy ketchup hot dog. Ten ostatni to przebój przeznaczony do frytek, zapiekanek. Najlepszy ketchup to uniwersalny środek na poprawę smaku. U progu sukcesu stoją pomidory. Zanim wybierzemy ketchup czy to na grill czy do kebabu, czytajmy etykiety o ich składzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz